Prijem za državne prvake u inkluzivnoj košarci – djecu odjeljenja s posebnim potrebama

11.12.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem i šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić, danas je u Gradskoj vijećnici organizovao prijem za učenike odjeljenja s posebnim potrebama iz Treće osnovne škole u Brčkom, koji su osvojili prvo mjesto na državnom takmičenju Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnoj košarci.

Image for news

Domaćini iz izvršne vlasti državnim prvacima čestitali su uspjeh na takmičenju koje je održano u okviru Evropske nedjelje košarke od 25. 11. do 2. 12. 2018. godine u Tuzli, i uručili im prigodne poklone.

„Neko će reći djeca s posebnim potrebama. Oni to zaista i jesu jer imaju posebne potrebe, ali po svemu drugome to su obična djeca, koja ostvaruju dobre rezultate u redovnom školskim i u vannastavnim aktivnostima. Želim da se zahvalim predstavnicima Odjeljenja za obrazovanje koji su protekle godine uložili značajne napore u podizanju kvaliteta nastave u Trećoj osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama, od prilagođavanja i opremanja učionice do nabavke posebnih vozila za prevoz učenika“, izjavio je gradonačelnik Milić, te naglasio da su nadasve najbitnija nasmijana lica ove djece.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović podsjetio je da u Distriktu postoji jedno odjeljenje od 15 učenika s posebnim potrebama, od kojih je njih 12 bilo dio košarkaške ekipe koja je nastupila na spomenutom takmičenju.

 „Kada je riječ o učenicima koji imaju rješenje o pohađanju inkluzivne nastave trenutno imamo 195 takve djece, kako u osnovnom tako i u srednjem obrazovanju, a s kojim rade asistenti“, podsjetio je Osmanović, nastavljajući da će u budućem periodu Odjeljenje ići u pravcu izmjene zakonske regulative, odnosno prilagođavanja obrazovnih profila za buduće osamostavljivanje i zapošljavanje osoba s posebnim potrebama.

U ime svoje ekipe danas su se u Gradskoj vijećnici obratili i kapiten Edin Đonlić, kazavši da im je bilo zabavno u Tuzli, a za što je svakako bio zadužen, između ostalih, i defektolog Slobodan Brkić, koji se zahvalio menadžmentu škole i KK „Lavovi“ Brčko na pruženoj podršci. „Bilo je preko 15 ekipa, a naš tim je pobijedio rezultatom 22:17 u finalnoj utakmici“, poručio je Brkić.