Počela nastava u osnovnim i srednjim školama na području Distrikta

3. 9. 2018. Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović zajedno sa šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić danas je posjetio JU Treća osnovna škola povodom početka nove školske godine.

Image for news

Prilikom posjete prvačića i odjeljenja za učenike s posebnim potrebama Osmanović je kazao da je školska godina 2018/2019. dočekana maksimalno spremno i da je počela bolje nego protekla godina.


„Mi svake godine dočekujemo prvačiće u nekoj drugoj školi, a ove godine na red je došla i Treća osnovna škola. Školsku godinu dočekali smo maksimalno spremno i u ovu školsku godinu upisano je ukupno 707 prvačića, što je 53 više nego protekle godine. Kada su u pitanju srednje škole mi ove godine imamo 41 odjeljenje. Učionice su spremne, prevoz je osiguran, a također će danas učenicima biti podijeljen i najveći broj udžbenika. Slobodno mogu reći da je ova godina zasigurno počela bolje nego protekla“, kazao je Osmanović.
 
Kada je riječ o nastavnom kadru Osmanović je naglasio da su prvi put od uspostave Distrikta konkursne procedure provedene na vrijeme i nastavni kadar je osiguran.
 
„Svi nastavnici i profesori su u svojim učionicama. Odjeljenje za obrazovanje je u petak raspisalo konkurs za nedostajući kadar, međutim taj kadar je pokriven privremenim i povremenim poslovima. Tu se najviše radi o vjeroučiteljima koji su napustili svoja radna mjesta. Također, kada su u pitanju kapitalna sredstva Vlada Distrikta je proteklim budžetom izdvojila 2 miliona maraka kapitalnih sredstava za ulaganje osnovnih i srednjih škola“, kazao je Osmanović.


 
Šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Mara Matkić kazala je da je u vrtić „Naša djeca“ primljen maksimalan broj djece i da su svi kapaciteti puni.
 
„I u predškolskoj ustanovi vrtiću ‚Naša djeca‘ danas je prvi radni dan. Primljeno je 422 djece i to su puni kapaciteti. Ove godine imali smo i veliki broj djece koja nisu uspjela ući u vrtić i roditelji insistiraju da se prošire kapaciteti te Vlada radi na tom polju. Što se tiče ostalih osnovnih škola imam saznanja da su sve počele s radom na vrijeme i bez problema, a evo, u Trećoj osnovnoj školi borave i djeca s posebnim potrebama, gdje su nabavljene i nove sprave koje će poslužiti za njihovu rehabilitaciju“, kazala je Matkić.
 
Direktor Treće osnovne škole Kojo Simić zadovoljan je početkom nove školske godine i što je nastava stručno zastupljena u potpunosti.
 
„Školska godina počela je sa 610 učenika. Ove godine upisali smo 66 učenika u prvi razred s četiri odjeljenja, a inače ove godine radimo s 35 odjeljenja u školi gdje su i dva odjeljenja s učenicima s posebnim potrebama. U školi imamo dobre uslove za rad i nastava je stručno zastupljena u potpunosti“, kazao je Simić.