Organizovan prijem za učenike i djecu iz vrtića povodom Međunarodne sedmice djeteta

11.10.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić zajedno s Marom Matkić, šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, danas je u Gradskoj vijećnici primio petnaest učenika iz osnovnih škola Brčko distrikta BiH i dječijeg vrtića „Naša djeca” povodom Međunarodne sedmice djeteta.

Image for news

Gradonačelnik je kazao da je današnji dan način da se još jednom svi podsjete na fokus djelovanja ka stvaranju uslova za bezbrižno odrastanje i život djece. 

„Nije samo Međunarodna sedmica djeteta kada treba da se sjećamo svojih obaveza. Tokom cijele godine naš rad mora biti usmjeren na dobro ove djece. Meni je bilo drago da sam se u razgovoru s djecom informisao koji su njihovi problemi, očekivanja i slično. Djeca su i pitala da li ćemo ove godine imati sezonu klizanja u Brčkom i kazao sam da ćemo imati klizalište,što ih je obradovalo. Oni su priredili i prigodan program i pohvaljujem aktivnost Odjeljenja za obrazovanje koje je suorganizator ovog dešavanja”, kazao je Milić. 

Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, kazala je da su čitavu sedmicu osnovne škole i vrtići na području Distrikta imali aktivnosti povodom Međunarodne sedmice djeteta. 

„Uglavnom su se radile radionice gdje su se isticala dječija prava i djeca su se stavljala u fokus zanimanja cijele javnosti. Završetak toga je današnji susret kod gradonačelnika gdje su djeca govorila šta bi željela novo u gradu i drugačije, ali i kako bi ovaj grad iz njihove vizure bio ljepši i njima primjereniji za život”, kazala je Matkić. 

Nakon razgovora djeca iz osnovnih škola i vrtića uručila su i prigodne poklone gradonačelniku. 

Međunarodna sedmica djeteta je tradicionalni međunarodni događaj koji se održava svake godine u prvoj punoj sedmici oktobra već 60 godina, s ciljem usmjeravanja pažnje odraslih na potrebe i prava djeteta, posebno na položaj u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.