Gradonačelnik organizovao prijem za učenice generacije

14.7.2020. Katarina Mirković iz JU Tehničke škole, Sofija Stević Ranković iz Ekonomske škole, Matea Brkić iz JU Poljoprivredne i medicinske škola i Nikolina Stanišić iz JU Gimnazije „Vaso Pelagić danas su bile gosti gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića u Gradskoj vijećnici koji je zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem upriličio prijem za učenice generacije s područja Brčkog.

Image for news

Gradonačelnik je najboljim srednjoškolkama Distrikta uručio simbolične poklone i čestitao im na uspjehu koji su ostvarile, naglašavajući da je ulaganje u obrazovanje, bez sumnje, ulaganje u budućnost. 

„I ove godine smo nastavili tradicionalno da nagrađujemo učenike generacije. Odnos prema mladim ljudima ujedno je i pokazatelj kako ova lokalna zajednica gleda na svoju budućnost. Uprkos pandemiji i specifičnosti završetka školovanja učenici su pokazali zadovoljavajući nivo znanja. Još jedna potvrda njihovog rada jeste da su ove djevojke s uspjehom položile i prijemne ispite na fakultetima u BiH i okruženju, što govori da je kvalitet srednjoškolskog obrazovanja na prostoru Distrikta zadovoljavajući. Drago mi je zbog njihovog opredjeljenja da se po završetku visokoškolskog obrazovanje vrate na prostore Distrikta”, kazao je Milić. 

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović kazao je da su učenici generacije dobili i novčanu nagradu po 500 KM i da će od 1. januara 2021. godine dobiti i stipendije koje će imati do okončanja studija. 

„Također, Vlada je osigurala i besplatne smještaje u javnim ustanovama i studentske domove na teritoriji BiH tako da je i to jedna privilegija učenika s područja Distrikta”, kazao je Osmanović. 

Matea Brkić, učenica generacije JU Poljoprivredne i medicinske škole u Brčkom, zahvalila se u svoje i u ime svojih kolegica gradonačelniku na prijemu te lokalnoj zajednici u kojoj je stekla obrazovanje. 

„Hvala gradonačelniku i šefu Odjeljenja za obrazovanje, hvala mojim roditeljima, profesorima, kolegama i svima onima koji su bili tu da kreiraju moj put koji ću nastaviti dalje na fakultetu biologije ili hemije“, kazala je Matea.