33. redovna sjednica: Vlada usvojila plan upisa učenika u srednje škole

21.3.2018. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na 33. redovnom zasjedanju Prijedlog odluke o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta BiH za školsku 2018/2019. godinu.

Image for news

„U četiri srednje škole u Brčkom plan je da se upišu 43 odjeljenja koja bi brojala po 20 učenika, što je ukupno oko 860 učenika“, istakao je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović.

Riječ je o 4 odjeljenja Općeg smjera Gimnazije i po jedno Društveno-jezičkog i Računarsko- informatičkog smjera. U Ekonomskoj školi planirano je 11 odjeljenja i to: 1 Ekonomski tehničar, 1 Bankarski tehničar, 1 Komercijalni tehničar, 2 Poslovno-pravni tehničar, 1 Ekonomski tehničar – Poslovna informatika, 1 Carinski tehničar, 1 Trgovac – prodavač, 1 Turistički tehničar, 1 Konobar i 1 odjeljenje Kuhara. Kada je u pitanju Tehnička škola planiran je upis 15 odjeljenja i to za sljedeća zvanja: 1 Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, 1 Automehaničar, 1 Instalater, 1 Bravar/Zavarivač-Varilac, 1 Obrađivač metala rezanjem, 1 Elektrotehničar računarstva, 1 Elektrotehničar, 1 Tehničar za mehatroniku, 1 Električar, 1 Autoelektričar, 1 Građevinski tehničar, 1 Geodetski tehničar, 1 Tehničar drumskog saobraćaja, 1 Vozač motornih vozila i 1 Tekstilni tehničar. U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi bit će upisano 11 odjeljenja: 2 Poljoprivredni tehničar, 1 Veterinarski tehničar, 1 Prehrambeni tehničar, 1 Mesar, 1 Cvjećar-Vrtlar, 1 Farmaceutski tehničar, 2 Medicinski tehničar, 1 Ekološki tehničar i 1 Frizer.

„Iz osnovnih škola izlazi nešto više od 700 učenika. Svake godine iz drugih općina u našem gradu srednje škole upiše oko 120 učenika, a postoje i oni koji ponavljaju razrede. Osigurali smo uslove da nijedan učenik nema problema sa upisom“, istakao je Osmanović. On je dodao da je ove godine veći broj osnovaca koji završavaju školu, tako da će biti upisano više odjeljenja srednje škole.

„U Brčkom od prošle godine nema smanjivanja broja učenika. Prvačića će biti više nego prošle godine tako da s te strane možemo biti zadovoljni. Prilikom izrade plana upisa smo konsultovali i Sindikat i Udruženje poslodavaca i ovo što je Vlada danas usvojila je na jedan način i izraz njihovih želja“, dodao je Osmanović.

Na današnjoj sjednici Vlade odobren je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku Brčko distrikta BiH. Vlada je podržala amandmane na Prijedlog Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, na prijedlog poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Zijada Nišića. Usvojeno je i nekoliko pravilnika koji su proistekli iz izmjena i dopuna Zakona o investicionim fondovima. Članovi Vlade usvojili su izmjene i dopune Akcionog plana za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti u Brčko distriktu BiH za period 2018–2020. godina. Usvojen je Izvještaj Centralne popisne komisije o izvršenom popisu stalnih sredstava, sitnog inventara, svih vrsta zaliha materijala i robe, stanja novčanih sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. 12. 2017. godine te Odluka o imenovanju Komisije za javno-privatno partnerstvo.